Sunday, May 6, 2007

Tsumkwe

Da jeg først kom til Tsumkwe, var det første som slo meg at det er et utrolig lite sted. De fleste som bor i området bor nemlig i landsbyer rundt, og drar bare inn til "byen" når det er behov for det. Barna på skolen bor for det meste på internat, og drar hjem i helger og ferier. Det andre som slo meg var nok alle de tradisjonelle husene. San-befolkningen er det man kaller "bushmen", så området var dominert med stråhytter som de vi alle har hørt om fra eventyrene da vi var små.


Dette gjorde desverre at det ble umulig for SCORE å finne passende hostfamilier (familiene må bl.a. ha et ledig låsbart rom, helst være en vanlig familie med barn, og med grei økonomi), så teamet bodde i stedet sammen på et statlig gjestehus. Ikke så galt at det ikke er godt for noe altså, for det var kjekt å bo en liten stund sammen med teamet. Poker- og filmkvelder var absolutt ikke uvanlig :D

På grunn av den kommende skoleferien hadde vi på forhånd bestemt at vi skulle kutte ned på oppholdet med en uke, og i stedet bruke den som ferie. Da vi kom frem til Tsumkwe viste det seg likevel at det ble mye fri fremover, for siden mandagen den siste skoleuken var siste eksamensdag, hadde skolen bestemt seg for å starte ferien en uke før. Kjekt for barna, men litt dumt for oss som hadde håpet på en del å gjøre i samfunnet. Litt fikk vi heldigvis gjort likevel. Første arbeidsuke hadde hver gruppe en PE-time om morgenen, og om ettermiddagen fordelte vi de to gruppene over "sport for all" på skolen, og på en lokal volleyballbane. I helgen fikk vi dessuten prøvd oss med å spille en vennskapskamp i nettball mot et lokalt team, og å spille jente-fotballkamp sammen med lærerne mot et skolelag. Tapte ganske hardt i nettball, men det er kanskje ikke så rart når ingen av score-deltakerene har spilt mer enn en treningskamp, og har mer enn nok med å prøve å huske reglene.
Netballkamp:


Fotballkamp




Lissi og Pemia (den lokale SCORE-frivillige) leder an KAO-leken blindfolded under en av "sport for all" timene.

Andre uke ble det mye fri, ettersom de fleste skolebarna hadde reist hjem for ferien. Vi fortsatte med ettermiddagssport på den lokale volleyballbanen i utkanten av byen, men ellers var det mye opp til oss selv hva vi ville bruke tiden på. Community scan'en og rapporter ble altså fort ferdige, og det ble mye trening denne uken. Ellers var vi med på jakt etter elefanter, og på kulturdag i en tradisjonell sanlandsby. På vei ut i bushen på jakt etter bilder av elefanter. Da vi var i Tsumkwe var tilfeldigvis Jørund, en norsk journaliststudent i byen. Han skulle skrive en artikkel om problemer samfunnet har med de lokale elefantene, så da er det greit med noen bilder.

Under besøket til sanlandsbyen fikk vi blandt annet være med på å lete etter mat. San-folket er tradisjonelt jegere og "gatherers", noe som betyr at de drar ut i bushen og leter etter bær, røtter, fugler, og småvilt. Damene står for henting av planter, mens gutter tar seg av jaktingen.



Ei av damene steker villpotetene de fant i asken fra bålet. Etter at de var ferdig stekt, ble det smaksprøver :) Jammy.

Alle samlet seg etter hvert for å se på den tradisjonelle dansen som ble vist frem.

1 comment:

Anne said...

Hei Bjørg
At du tør. Du er jammen tøff. Det var koselig å høre fra deg igjen, syntes at det var litt lenge siden nå. Her er alt bra nå. Vebjørn brant seg på te og ble sendt til sykehuset i ambulanse, men nå er det nesten helt bra igjen. Det var en forferdelig opplevelse. Skal hilse fra Tore,Åsmund,Simen og Vebjørn